Arvstvist kan orsaka smärta i en relation

Det är få saker som kan vara så uppslitande i en familj som en arvstvist. Att strida för sin del av arvet eller vara oense om hur det ska fördelas är otrevligt.

Det absolut bästa är om man kan sansa sig och prata i lugn och ro om det man är oense om. Skulle det under inga omständigheter fungera är det bara att traska iväg till en expert på arvstvister och be om hjälp att lösa situationen. Det finns många experter att tillgå och de har full koll på vilka regler som gäller, vilka datum och tidsgränser man måste hålla för att äska om olika saker.

En del försöker att ge bort alla sina pengar och mycket av sina värdesaker innan de dör. Speciellt om de vet om att arvet kommer orsaka osämja. Men det finns en del saker man inte kan göra och enligt lag är man tvungen att förhålla sig till vissa saker utan att rucka på detta. Det gäller om man har bröstarvingar. Med de menas barn, barnbarn eller barnbarnsbarn.

Arvstvist kan uppstå även om du inte har barn, barnbarn eller barnbarnsbarn

Det är smart att kontakta en specialist på arvstvist så fort man känner att det inte kommer att fungera med samtal och komma fram till en lösning på egen hand. Har man inga barn, barnbarn eller barnbarnsbarn är man fri att ge bort allt man äger och har innan man avlider. Om man däremot har bröstarvingar ska de få varsin del av arvet. Hur stor del delen är, bestäms vid bouppteckningen.

Finns det inga bröstarvingar är det föräldrarna som ärver i första hand, om de inte befinner sig i livet är det syskon alternativt syskonbarn. Så det borgar för att det kan uppstå en tvist hur man än vänder och vrider sig. Alla vill ha sin del och det kan orsaka osämja som sträcker sig flera generationer framåt i tiden.